KENNIS is onze kracht!
Wij hebben de passie & kennis
voor techniek en smeermiddelen
 

KOSTENBESPARING:
Minder leveranciers: alle kwaliteitsmerken
Vanaf 2x 200L zakt de prijs automatisch!
 

LEVERINGEN:
Waarom is er een tekort aan smeerolie?
97% binnen 2 dagen geleverd
(mits op voorraad)

 

Shell Naturelle HF-E 15

Uw pallet voordeel: vanaf 2 vaten
(200 L zelfde product, prijs verlaagt automatisch)
Aantal Grootte Literprijs ex. BTW Prijs ex. BTW Prijs incl. BTW
- + 209 Liter 0,00 1209,45 0,00
- + 20 Liter 0,00 137,30 0,00

Vanaf 150 kilo gratis verstuurd

Totaal
0,00

Shell Naturelle HF-E 15

Volledig synthetische, milieuvriendelijke biologisch afbreekbare hydraulische olie

Belangrijkste toepassingen van Shell Naturelle HF-E 15 zijn:

 • + Mobiele / hydraulische toepassingen buiten
 • + Algemene industriële regelsystemen en hydrauliek
 • + Ecologisch gevoelige gebieden, met Ecolabel

Shell Naturelle HF-E 15 is een geavanceerde hydraulische vloeistof, zowel biologisch afbreekbaar en moeilijk ontvlambaar type HFDU voor gebruik in hydraulische systemen en hydraulische krachtoverbrengingen. Shell Naturelle HF-E 15 heeft een hoge graad van biologische afbreekbaarheid en is vooral geschikt voor gebruik in ecologisch gevoelige en in industriële risicogebieden zoals staalfabrieken, mijnen en gieterijen. De samenstelling van biologische afbreekbare synthetische esters en asloze additieven, zorgt dat Shell Naturelle Fluid HF-E 15 een uitstekend smerend vermogen heeft en milieuvriendelijk is.

Product Description

Details

Toepassingen van Shell Naturelle HF-E 15 zijn:

Mobiele / hydraulische toepassingen buiten

Hydraulische systemen en hydraulische krachtoverbrengingen in gevoelig ecologische omgevingen kunnen onderhevig zijn aan sterke temperatuurvariaties. Door de natuurlijke zeer hoge viscositeitsindex (VI) heeft Shell Naturelle Fluid HF-E 15 een optimale viscositeit bij lage opstarttemperaturen evenals onder zeer zware (volbelaste) belastingomstandigheden.

Algemene industriële regelsystemen en hydrauliek

De uitstekende antislijtage eigenschappen en hoge viscositeitsindex (VI) van Shell Naturelle Fluid HF-E 15, betekent dat het vaak gebruikt kan worden waar ISO 11158 (HM/HV) en DIN 51524 Part 2 of Part 3 (HLP/HVLP) minerale hydraulische oliën voorgeschreven worden. Voor een optimale levensduur van de hydraulische olie dient de bedrijfstemperatuur van de olie niet boven 90C te komen.

Ecologisch gevoelige gebieden

Shell Naturelle Fluid HF-E 15 is een ‘milieuvriendelijke’ hydraulische vloeistof (ISO 15380 HEES), met ‘verminderde bodem- en waterschade tijdens gebruik’ (Europees Ecolabel). In vergelijking met conventionele minerale hydraulische oliën, heeft het een verminderde ecologische impact in het geval van lekken of bij plotseling olieverlies door een ongeluk en voldoet aan de eisen van de United States Environmental Protection Agency’s (EPA) 2013 Vessel General Permit (VGP) voor gebruik in maritieme toepassingen.
 

Shell Naturelle HF-E 15 Prestaties, Kenmerken & Voordelen:

 • + Uitstekende bescherming tegen slijtage
 • + Behoud van systeemefficiëntie
 • + Biologisch afbreekbaar en lage toxische invloed op het milieu
 • + Hoog gehalte van hernieuwbare componenten
   

Compatibiliteit en Mengbaarheid

Compatibiliteit met oliën

Shell Naturelle Fluid HF-E 15 is mengbaar met minerale hydraulische oliën. Echter, om te geven dat de biologische afbreekbare eigenschappen en goede werking behouden blijven wanneer mannen overschakelt naar een andere vloeistof, is het nodig dat de hydraulische systemen goed afgetapt en gespoeld worden.
Richtlijnen over een olie omschakeling kunnen gevonden worden in ISO 15380 Bijlage A. Shell Naturelle Fluid HF-E kan ervoor zorgen dat er oude afzettingen loskomen tijdens gebruik, zeker indien het systeem voordien werkte op minerale hydraulische olie. Het is dus belangrijk om na de overgang naar Shell Naturelle HF-E de filters op vergelijkbare basis te controleren.

Compatibiliteit van afdichtingen en coatings

Shell Naturelle Fluid HF-E 15 is verdraagzaam met gehydronegeerde nitrille (HNBR) en met fluor dichtingsmaterielen (FPM / FKM) zoals Viton®. Betreffende van de elastomeergraad, is het ook verdraagzaam met polyester urethaan (AU) elastomeren.
Andere afdichtingsmaterialen en componenten zoals verf kunnen aangetrokken worden en we raden dan ook aan om advies in te winnen bij de respectievelijke constructeurs.
 

Uitleg Prestaties, Kenmerken & Voordelen Shell Naturelle HF-E 15

+ Uitstekende bescherming tegen slijtage

Geavanceerde asloze (zinkvrije) antislijtage additieven geven bescherming over een breed temperatuurgebied, bewezen in strenge industriële testen zoals de Eaton Vickers 35VQ25 schottenpomp industrie standaard testen en de Komatsu HPV35+35 hoge druk zuigerpomp.

+ Behoud van systeemefficiëntie

De uitstekende viscositeit / temperatuur eigenschappen kunnen de schommeling van viscositeit bij wisselende bedrijfstemperaturen minimaliseren en geeft hierdoor echte 'multigrade' eigenschappen aan het product. Superieure reinheid en filtreerbaarheid, samen met uitstekende waterafscheiding, luchtafscheiding en antischuim eigenschappen dragen bij aan/of versterken de hydraulische systeemefficiëntie. De filtreerbaarheid van Shell Naturelle Fluid HF-E 15 wordt behouden, zelfs in aanwezigheid van water.

+ Biologisch afbreekbaar en lage toxische invloed op het milieu

Shell Naturelle Fluid HF-E is met meer dan 60% biologisch afbreekbaar na 28 dagen in de OECD 301 B kooldioxide afbreekbaarheidstest. Shell Naturelle Fluid HF-E is geklassifieerd als 'onschadelijk' voor bacteriën, algen, zoetwater en marine ongewervelden en vissen wanneer getest als 'water- accommodated fractions' (WAFs) volgens de OECD en EPA test richtlijnen.

+ Hoog gehalte van hernieuwbare componenten

+ Shell Naturelle Fluid HF-E heeft gemiddeld een biobasisgehalte van meer dan 80% (ASTM D6866).
 

Specificaties Shell Naturelle HF-E 15

 • Europees Ecolabel voor smeermiddelen
 • Ecolabel licence UK/27/004
 • Swedish Standard SS 15 54 34, SP listed.
 • ISO 15380 HEES 
 • ISO 12922 HFDU
 • Factory Mutual goedgekeurd
 • Industriële toepassingen met gevoeligheid voor brandgevaar
 • United States Environmental Protection Agency’s (EPA) 2013
 • Vessel General Permit (VGP)
 • VDMA 24515 synthetische esters
 • Dutch MIA/VAMIL Milieulijst
 • German Positivliste Bioschmierstoffe
   

Vragen? Neem contact op de Experts van OlieOnline Technical Helpdesk

Compatibiliteit en Mengbaarheid

Olie Mengbaarheid

Shell Naturelle Fluid HF-E 15 is mengbaar met minerale hydraulische oliën. Echter, om te verzekeren dat de biologisch afbreekbare eigenschappen en goede werking behouden blijven wanneer men overschakelt naar een andere vloeistof, is het nodig dat de hydraulische systemen goed afgetapt en gespoeld worden. Richtlijnen over een olie omschakeling kunnen gevonden worden in ISO 15380 Annex A. Shell Naturelle Fluid HF-E 15 kan ervoor zorgen dat er oude afzettingen loskomen tijdens gebruik, zeker indien het systeem voordien werkte op minerale hydraulische olie. Het is dus belangrijk om na de overgang naar Shell Naturelle HF-E 15 de filters op regelmatige basis te controleren.

Compatibiliteit van afdichtingen en coatings

Shell Naturelle Fluid HF-E 15 is verdraagzaam met gehydronegeerde nitrille (HNBR) en met fluoro dichtingsmaterielen (FPM/FKM) zoals Viton®. Afhankelijk van de elastomeergraad, is het ook verdraagzaam met nitrille rubber (NBR) elastomeren. Andere afdichtingsmaterialen en componenten zoals verf kunnen daarentegen aangetast worden en we raden dan ook aan om advies in te winnen bij de respectievelijke constructeurs.
 

Gezondheid, Veiligheid en Milieu van Shell Naturelle HF-E 15

Gezondheid & Veiligheid

Mobiele / hydraulische toepassingen buiten Extra Veiligheids- en Gezondheidsinformatie is beschikbaar op het betreffende Product Veiligheidsblad. Dit kan worden gedownload via http://www.epc.shell.com/

Bescherm het Milieu

Verwijder Shell Naturelle HF-E 15 via een geautoriseerd verwerkingsbedrijf. Voorkom lekkage naar riool, bodem of oppervlaktewater.
 

Analysecijfers en fysische eigenschappen Shell Naturelle HF-E 15

Eigenschappen

Methode

Shell Naturelle HF-E 15

Viscositeitsklasse

 

15

ISO Vloeistoftype

ISO 6743-4

HEES

Kinematische viscositeit @-20C cSt

ISO 3104

299

Kinematische viscositeit @40C cSt

ISO 3104

14.4

Kinematische viscositeit @100C cSt

ISO 3104

4.0

Viscositeitsindex (VI)

ISO 2909

177

Dichtheid @15C kg/m3

ISO 12185

912

Stolpunt C

ISO 3016

-36

Vlampunt (Cleveland open kroes) 0C

ISO 2592 220

FAQ

Vragen van klanten

Stel een vraag

Er zijn nog geen vragen gesteld


Additional Information

Overige informatie

Merk Shell
ACEA DIN ISO OEM CEC L-33-A-93 biologische afbreekbaarheid minimaal 98 %, DIN 51524-3 HVLP, ISO 6743-4 L-HEES, OECD 301 B biologische afbreekbaarheid minimaal 60 %
OEM Approval bosch, eaton, fag, komatsu, mitsubishi caterpilarforklift europe, sandvik, sauerdanfoss, skf, tetra

Word ook blij van ons
Wij hebben de kennis van en passie voor techniek en smeermiddelen. Van onze kennis en kunde gaat u blij worden!

Lagere prijs
Bestel meer 2x 200L of meer en uw prijs zakt automatisch!

>150 kilo Gratis geleverd
in de hele Benelux,
België BTW vrij voor zakelijke klanten